14 september 2020

Vier tips voor een gezonde werkplek

Wanneer je werkplek gezond is, vertaalt zich dat in meer dynamiek, een grotere werkdrift en zin in nieuwe projecten. Maar hoe zorg je nu voor een gezonde werkplek? We verzamelden enkele tips die we graag delen: 

1. Leef en eet gezond

Beweging is goed voor lichaam én geest, en het fietsritje naar huis of naar het werk maakt het hoofd vrij. Als werkgever kan je hierin een belangrijke rol spelen, ook door bijvoorbeeld sportactiviteiten te organiseren – tijdens de pauzes bijvoorbeeld – en je werknemers in de kantine een gezonde lunch voor te schotelen. Voorzie zeker genoeg water, en zet  de waterkoeler ver genoeg, zodat werknemers een paar meter moeten stappen. 

2. Stress op het werk? Beperken is de boodschap

Dat stress een negatieve invloed heeft op de gezondheid is bekend. Wie langdurig blootgesteld wordt aan werkstress krijgt na verloop van tijd klachten en valt misschien wel uit met een burn-out. Dat valt te vermijden. Verschillende bedrijven lassen al een communicatiepauze in: ze sluiten de mailbox van de werknemer af, zodat er ’s avonds – op moment dat werknemers verondersteld worden te relaxen of te ontspannen – geen mails meer binnenlopen. Als werkgever is het belangrijk om duidelijk te zijn naar je werknemers en hen te vertellen wat je verwacht.

3. Zorg voor een goede ergonomie

Veel mensen klagen over rugpijn. Dat is niet verwonderlijk: we bewegen te weinig en hebben niet altijd de juiste zithouding. Als werkgever kan je hier een oplossing bieden door te investeren in ergonomisch aangepaste kantoormeubelen. Bureaustoelen, verstelbare bureaus, ... je kan daaraan eventueel ook bewegen aan koppelen. Bewegen houdt je werknemers lichamelijk gezond en geestelijk scherp.

4. Leuke sfeer is het halve werk

Het is logisch dat een fijne sfeer tussen collega’s het werkplezier vergroot, en zorgt een grotere productiviteit. Het is natuurlijk wel aan de werkgever om daar een mooie balans in te vinden. Zelf een kalender opstellen met gezamenlijke uitjes, bijeenkomsten, teambuilding-momenten, het kan allemaal. Het is zaak om daarin niet te overdrijven, uiteraard.

Vier tips voor een gezonde werkplek

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x